ENG

Jornada LECXIT

24/05/2024

09:30 - 12:30 h

Orientación contra el abandono escolar prematuro

Hub Social, C/Girona 34, Interior, Barcelona

Ver mapa

Premios LECXIT
lectura y comunidad

Orientación contra el abandono escolar prematuro

¿Ponemos en juego nuevas metodologías de orientación para el Abandono Cero?

Institucions internacionals com The European Lifelong Guidance Policy Network, afirmen que l’orientació és una eina clau en les polítiques públiques adreçades a la prevenció i reducció de l’Abandonament Escolar Prematur. I des d’aquesta mateixa perspectiva, s’assenyala el paper clau del món local, que a més aporta un necessari enfocament sociocomunitari a l’orientació dels i les joves que es troben en aquesta situació. Aquesta nova jornada que organitza Dep Institut i l’Associació Catalana de Psicopedagogia i Orientació Educativa i Professional (ACPO) en el marc de de Plataforma Zero Abandonament, centra la seva atenció en l’orientació com un element clau de prevenció i reducció de l’Abandonament Escolar Prematur i es planteja una reflexió a l’entorn de l’objecte de l’orientació i les metodologies més adients a utilitzar en situacions de risc o abandonament escolar prematur.
  • Sobre quins conceptes pivota l’orientació adreçada a joves en risc o situació d’AEP?
  • Quines preguntes cal plantejar-se per posar al o la jove al centre del procés d’orientació?
  • Quins elements metodològics han de contemplar les activitats d’orientació per tal d’esdevenir més efectives?
  • Com impulsar la innovació en orientació des del món local?
  • Quins casos d’èxit podem trobar als municipis?
A la primera part, i sota el títol “L’Orientació davant l’Abandonament Escolar Prematur” comptarà amb tres intervencions que vertebraran aquest eix de treball. En primer lloc, Montserrat Oliveras, Cofundadora de D’EP Institut, plantejarà quins són els reptes actuals de l’orientació. A continuació, Maria Do Ceéu Taveira, Universitat del Minho, farà una revisió sobre l’objecte de l’orientació, des d’una perspectiva internacional. Finalment, Laura Serra, de Barcelona Activa, presentarà les claus per fomentar la innovació en orientació adreçada a joves. A la segona part de la jornada, es presentarà, d’una forma experiencial, el programa PLEDG un programa d’orientació que pretén ser un recurs d’accés obert i gratuït per als ens locals, centres educatius i d’altres entitats que treballin amb joves. Aquest programa forma part d’un projecte europeu (Programa marc Erasmus + – Key Activity 2; Strategic Partnerships (2021- 2024) Liderat per: D’EP Institut i que compta com a partners amb Centro Studi Pluriversum (Itàlia), Universidade do Minho (Portugal), IDV ÖZEL Bilkent Middle School (Turquia). L’objectiu principal del projecte Pledge és desenvolupar un programa d’orientació escolar en línia sòlid, amb fonaments i atractiu per als usuaris, animant-los en el procés de presa de decisions. En el projecte es posen en pràctica tot un seguit d’activitats i accions ludificades, en les quals es du a terme una orientació cap a l’ús d’eines digitals. El projecte cerca oferir serveis d’orientació als estudiants per a millorar les competències relacionades amb la gestió de la carrera professional, així com per acompanyar-los en les transicions al llarg de la seva vida: habilitats al llarg de la vida i de tota la vida necessàries per navegar pels seus itineraris educatius i professionals.

Programa: 

9:30h Registre de participants 10:00h Benvinguda, Rosalina Alcalde, Plataforma Zero Abandonament, Fundació Jaume Bofill 10:10h “L’orientació davant l’Abandonament Escolar Prematur”
  • Revisem sobre què orientem? Maria Do Ceéu Taveira, Universitat del Minho, Portugal.
  • Com afrontar la innovació en orientació des de l’àmbit local? Barcelona Activa. Laura Serra
  • L’experiència innovadora i gamificada de l’orientació de l’Ajuntament de Viladecans.
11:10h Cafè 11:30h “Pledge. Un programa digital d’orientació per al desenvolupament de les Competències per a la Gestió de la Carrera”Cristina Caldas, D’EP Institut 11:45h “Juguem?” Taller experimental del programa Pledge. Equip de D’EP Institut 12:15h Cloenda Acte en dos modalitats: presencial i streaming.

Orientación contra el abandono escolar prematuro

Hub Social, C/Girona 34, Interior, Barcelona

Equipo

Johana Doe

Engineer

Alice Wilder

CEO

Marta López

Directora

Pep Prat

Coordinador

Premios LECXIT lectura y comunidad

A la primera part, i sota el títol “L’Orientació davant l’Abandonament Escolar Prematur” comptarà amb tres intervencions que vertebraran aquest eix de treball. En primer lloc, Montserrat Oliveras, Cofundadora de D’EP Institut, plantejarà quins són els reptes actuals de l’orientació. A continuació, Maria Do Ceéu Taveira, Universitat del Minho, farà una revisió sobre l’objecte de l’orientació, des d’una perspectiva internacional. Finalment, Laura Serra, de Barcelona Activa, presentarà les claus per fomentar la innovació en orientació adreçada a joves.

A la segona part de la jornada, es presentarà, d’una forma experiencial, el programa PLEDG un programa d’orientació que pretén ser un recurs d’accés obert i gratuït per als ens locals, centres educatius i d’altres entitats que treballin amb joves.

Aquest programa forma part d’un projecte europeu (Programa marc Erasmus + – Key Activity 2; Strategic Partnerships (2021- 2024) Liderat per: D’EP Institut i que compta com a partners amb Centro Studi Pluriversum (Itàlia), Universidade do Minho (Portugal), IDV ÖZEL Bilkent Middle School (Turquia).

Bases de los premios LECXIT

Lorem ipsum dolor sit amet. Sed debitis ipsam ex laboriosam nihil est maxime aperiam in dolore explicabo et minima omnis et omnis iure. Qui necessitatibus sint aut modi quasi in voluptas illo ab rerum rerum.

Formulario de inscripción

Qui rerum excepturi sit nulla pariatur quo veniam aliquid et autem galisum sed velit quis? Ab commodi pariatur in itaque facere eos amet adipisci. Ab alias modi vel praesentium quia ut deleniti voluptates et magnam rerum qui totam laboriosam id architecto velit sit dolores laborum?

Miembros del Jurado

Johana Doe

Engineer

Alice Wilder

CEO

Marta López

Directora

Pep Prat

Coordinador